maandag 25 november 2013

Lampenkap

De eerste keer dat Isabelle en ik bij 'Gemaakt' een workshop volgden, kwamen we in een gezellig atelier terecht. In het atelier zagen we naast leuke stofjes, naaimachienes, overlocks en voorbeelden ook allemaal leuke lampenkappen gemaakt uit stof. Ik vond zoiets meteen de max en vroeg Miek of daar workshops van waren. Miek antwoorde dat zo'n workshop soms wel eens op de agenda kon staan maar dat het zeker te doen was thuis en je de kits op de webshop kon bestellen.
Ik hield het idee een beetje in mijn achterhoofd, tenslotte stonden al heel wat andere projecten op de agenda.

We zijn nu enkele maander later en we zijn ondertussen toch al een tijdje verhuisd en de kamers zijn eindelijk allemaal af! :)
Alleen... Lowie zijn hippe kamertje heeft nog geen lampje! Dat kan echt niet he :)
Ik ging op zoek naar een leuk, geschikt en hip lampje dat bij zijn kamertje en vooral bij zijn behang zou passen. Nergens vond ik iets waarvan ik dacht: 'Ja, perfect!'. 


Toen ik laatst de workshop 'pilotenmuts' bij Miek volgde zag ik weer de hippe stoffen lampen en vond dat ik best zelf een lampje kon maken! 
Maar... Ik zou mezelf niet zijn als het weer niet iets anders of speciaal moest zijn ;)
In Lowie zijn kamer is er een drukke accent-muur, met wagentjes, en ik had nu toch wel graag gehad dat da lampje in het zelfde was als de muur zeker. :)
Maar zo'n stof als de muur was niet te vinden en ik had best wel wat over van het behang. Dus mijn vraag aan Miek: 'Ten eerste bestaat er een soort van lampenkap-kit voor papier of behang en ten tweede, kan ik die bij jou kopen?' Miek antwoorde eigenlijk direct: 'Ja, da bestaat, heb het wel niet liggen maar kan het wel bestellen voor je!' Super!!! Ik maakte de bestelling en hoopte dat het zou lukken.
Vorige week mailden Miek en ik over en weer dat de kit was aangekomen. Toen ik vroeg of ik de kit kon afhalen, vroeg ze me om testpersoon te zijn voor de kit en een verslagje kon maken voor haar. En ik vroeg dan weer of ik erover mocht bloggen :)
Tuurlijk!

De kit gisteren afgehaald en vandaag is het test-dag! Daar gaan we:

De lampenkapkit

Het eerste wat ik deed was eens goed de uitleg lezen en de foto'kes bekijken. De uitleg is een soort van bijsluiter waar beknopt opstaat wat je moet doen en dan zit er nog een papiertje bij met foto'kes van wat er moet gebeuren om de ringen vast te maken. Veel uitleg is het niet maar wel kort en duidelijk.
Toen ik wist wat er diende te gebeuren, knipte ik mijn papier op maat. Eigelijk is dit simpel. Je rolt de folie uit en je tekent die over op je papier en je hebt de perfecte maten. 
Maar... Ik zei al dat ik altijd anders moest doen :) Mijn behangpapier is 50 breed, dus te weinig om de folie te bedekken,  en de auto'tjes rijden van links naar rechts en van rechts naar links. Ik kon ze natuurlijk ook in de lengte snijden maar dat zou zonde zijn. Dus ik moest zoals je een muur zou behangen, nog een stukje extra snijden (dat mooi aansluit op de print) zodat de lamp volledig zou zijn.
Dan begon het beetje preciezere werk: het papier op de folie aanbrengen:


Zoals het in de beschrijving staat, doe je het misschien ook het best. Beetje bij beetje verwijder je de beschermlaag op de folie en kleef je meteen op het vrijgekomen stukje je papier. Dan krijg je dit:

Folie volledig bedekt met behangpapier
Als je de foto uitvergroot zie je een witte lijn waar mijn papier stopt en ik van een nieuwe rol moest knippen om het patroon te volgen. Maar ik vond het geslaagd. 
Daarna kleef je op de daarvoor bestemde plekken de overige stukken.

Plakken van 'kliksysteem'

Plakken van sluiting folie
Nadat je het kliksysteem hebt bevestigd en je de folie dichtgekleefd hebt op de sluiting zie je al heel de duidelijk een lamp :)
Nu is dat absoluut nog niet stevig, dus je volgende werkje is het vastklikken van de ijzeren ringen in het kliksysteem. Je hebt één gewone ring en één ring waar je dan later de draad en lamp in kan vastmaken.

Vastklikken van ijzeren ring
En dan..


Heb je een lamp!! :)
Omdat ik nog geen draad en lampje heb, hield ik mijn lampenkap even onder een bestaand licht hier in huis om het effect eens te zien:


Geslaagd he!! En dat allemaal op nog geen 15 min tijd.
:) Ik ben echt blij met het resultaat!!!

Miek gaat het project nog eens bekijken en gaat deze misschien wel in haar shop aanbieden.

Dus nu nog enkel een gaatje in de agenda vinden om naar de Ikea de nodige hang-spullen en lamp te kopen en dan gaat ie het plafond in en heeft mijn kleine man een hippe lamp bij zijn hippe behangpapier in zijn hippe kamer ;)

Ik denk dat ik de nachtkastlampjes in onze kamer misschien ook eens onder handen moet nemen!


3 opmerkingen: