zondag 10 januari 2016

Pin it & Make it ~ foto's op canvas


Liesellove lanceerde vorige week een super idee:  Pin it & Make it.  Het doel is om de pins niet enkel op je borden te zwieren, maar ook effectief uit te testen.  Wij, als ware Pinterest verslaafden, zagen het meteen zitten om mee te doen.  Met borden die overvol staan aan ideetjes moest ik dus niet lang zoeken welke pin ik ging uittesten.

De pin die ik probeerde, toont hoe je een foto overzet op canvas.  Foto's op canvas zijn super schoon, maar als je die moet laten maken, zijn die ook mega duur.  Dus wat doen we dan?  Uittesten die handel.


Wat heb je nodig?
Foto's uitgeprint op gewoon papier, canvas doek, borstel, en art medium gloss.  In mijn geval van het merk Talens, Mod Podge of serviettenlijm. (ook gekend als vernislijm).
Je print best met een laserprinter.  Ik deed het eerst met mijn inkjet printer en mijn canvasjes waren totaal mislukt (vandaar dat de foto prints die je op bovenstaande foto's ziet, niet het resultaat is die je hieronder zult te zien krijgen).  Ik gebruikte canvas doeken van 10cm x 10cm.
Hoe ga je te werk?
Je smeert je canvas goed in met je art medium.  Dan leg je de foto omgekeerd om je canvas, je drukt goed aan en je wrijft er alle luchtbellen uit.  Daarna een nachtje laten drogen of als je nog daguren over hebt, kuis je ondertussen maar je huis. :-)
Na het drogen neem je een vochtige doek en je wrijft voorzichtig over het papier.  Met de nadruk op voorzichtig.  Op het fimpje gaat het naar mijn bescheiden mening wel heel erg makkelijk.  Ik denk dat je het beter in meerdere keren doet.  Papier afwrijven en terug laten drogen.  En je doet dat gewoon tot er geen papier meer aan je canvas hangt.  Daarna insmeren met Mod Podge of vernislijm.

En dit is het resultaat:


Je ziet dat ik net op Renée haar hoofdje iets te hard heb gewreven met mijn natte doek.  Vandaar mijn advies om het in meerdere keren te doen.  Het is niet erg dat je hier en daar wat van je foto afwrijft, want dat kan soms een "versleten" look creëren die dan wel weer mooi is.  Bij de canvas met Ina's foto is er ook hier en daar wat kleur afgewreven, maar het resultaat is super mooi.  Op de foto misschien niet zo duidelijk te zien, maar echt wel geslaagd.


Wees niet bang om hieraan te beginnen.  Het is leuk om te doen en als het mislukt, gewoon herbeginnen.  Ook leuk om te maken en cadeau te geven.  Iedereen die een foto op canvas krijgt, zal daar super gelukkig mee zijn, daar ben ik zeker van.

4 opmerkingen: