donderdag 8 oktober 2015

Poppen draagmand

Alles staat hier de laatste tijd zowat in het teken van zusje die eraan komt.  Ina kreeg voor haar 3de verjaardag een nieuwe pop en daar was ze super blij mee.  Ik gaf haar die met de gedachte wanneer ik met de baby bezig ben, ze zelf ook een beetje mama kan spelen met haar eigen baby. Ze kreeg nog een poppen eetstoel van haar mettie en als ik in het ziekenhuis lig, krijgt ze nog een poppen maxi cosi. Dan kan ze zich helemaal spiegelen aan mama en hoop ik dat ze zich niet achteruit gestoken voelt ... want eerlijk, daar ben ik een beetje bang voor.


Stoffen en fournituren: Pieke Wieke, mijn favoriete stoffen webshop
Mijn volgend naai project stond dus ook helemaal in het teken van Ina haar pop.  Maar stond ook al een tijdje op mijn naailijstje en ook al een poosje op mijn Pinterest sewing bord.  De komst van de baby maakte er een ideaal naai projectje van. 

Een poppendraagmand.  Welk driejarig meisje wil nu geen poppendraagmand, gemaakt door mama, die ze overal kan meezeulen? :-)
Het patroon voorziet drie verschillende groottes, afhankelijk voor welke pop je de mand maakt natuurlijk.  Ik koos voor de grootste.  

Ik moet wel het één en ander kwijt over de uitleg bij het patroon. Mijn mening is dat ze het soms moeilijker maakt, terwijl het makkelijker kan.  Op een bepaald moment stelt ze voor om een uitgeknipt stuk te gebruiken als patroon in plaats van je patroontje. Geen idee waarom dat nodig is. Als iemand daar een verklaring voor kan geven, graag.  Ook maakt zij de onderkant van het mandje in twee stukken terwijl ik dat van mij in één stuk heb gemaakt.  Aah ja, waarom twee stukken aan elkaar stikken, terwijl het mooi uit één stuk kan.  Iemand? 
En dan had ik het ook een beetje moeilijk met de interlining en de batting.  Interlining is volgens mij vlieseline/versteviging en onder batting verstaat zij meer vulling.  Ik heb het toch zo begrepen.  Ik heb gewoon mijn gevoel gevolgd (en mij gebaseerd op vorige projecten die serieus verstevigd moesten worden).
Alles is eerst verstevigd met H250 en daarop H630.  Het kussentje en het matrasje is verstevigd met H630 en ertussen heb ik nog een versneden donsdeken van IKEA gestikt die ik hier al eens eerder gebruikte.

Poppemie lekker knus in haar nieuwe mandje :-)

Het dekentje is een eigen maaksel, maar je vindt ook
een uitleg bij het patroon
Ik deed nog een kleine aanpassing bij de afwerking van de mand. Normaal moet er biais rond gestikt worden.  Maar ik ben absoluut geen krak in netjes (lees: recht) biais stikken.  En toen ik mijn biais begon te spelden, zag ik de stof erdoor en dat vond ik absoluut niet mooi.  Dus heb ik even mijn grijze massa doen werken en heb ik het anders afgewerkt.  De buitenstof en de voering met de goeie kanten op mekaar gespeld met héél veel speldjes, een keergat gelaten en zo aan elkaar gestikt.  De mand keren was niet zo easy, door alle vlieseline, maar is toch gelukt.  Daarna nog even mooi rondom rond gestikt en voila, het resultaat moge er ook wezen, nietwaar?  En dat zonder gesukkel met meters biais.  


Het labeltje werd deze keer niet vergeten ;-)


Sorry voor deze ietwat over belichte foto, maar op mijn knieën gaan zitten (of nog erger: op mijn buik gaan liggen), lukt nu echt niet meer.  Daar ben ik net iets te zwanger voor. :-)

Het meeste werk bij dit project is, zoals bij zovele, de voorbereiding.  Het patroon aan elkaar kleven en het knippen van de stofjes en vlieseline.  Eens je dit achter de rug hebt, gaat het in elkaar steken van de draagmand als vanzelf.Dit is echt een héél leuk project om te maken.  Een echte aanrader! Voor je eigen dochter(s), als verjaardagscadeautje, ... noem maar op.  Ik kan me niet voorstellen dat je daar iemand ongelukkig mee zou maken.  Het stralende gezichtje van mijn Ina zei genoeg en wat heeft een mens nog meer nodig dan zen kinders gelukkig te zien?

9 opmerkingen:

 1. Very cute! I love the fabrics you chose! Thank you for sharing with me :) - Dana

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw, wat een prachtige mand! Inderdaad, welke 3-jarige wil dat nou niet?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh zo leuk! ik lees er waarschijnlijk over maar waar heb je het patroontje vandaan? Hier ook twee poppenama's in huis :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. http://www.danamadeit.com/2013/11/the-baby-doll-basket-pattern-is-here.html

   Sorry voor het late antwoord!!!! :-)
   Veel naai plezier

   Verwijderen
 4. Ik heb alleen maar jongens in huis, maar ik vind het wel een super tof idee!!
  En wat een prachtig stofje!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een prachtig naaiproject, perfect gezien de periode in het verschiet!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een prachtig en weloverwogen cadeau voor je dochter! Ik wens je succes met de laatste weken van je zwangerschap!

  BeantwoordenVerwijderen