maandag 5 januari 2015

Njammie brood


Hier in ons gezin zijn we echte brood-eters :)
Ik bedoel dan eigenlijk echt goed, lekker brood, soms moeilijk te vinden.
Ons broodmachientje is al het tweede en staat geregeld aan. De ene keer voor een broodje, de andere keer voor pizzadeeg of sandwichdeeg... Maar deze keer had ik haar niet nodig!

Op Pinterest (Ja, dit is mijn Pin-getest voor januari!) zag ik foto's van een heel mooi brood. De foto bracht me op deze dame haar blog. 


No Knead Dutch Oven Crusty Bread
De foto die mij overtuigde.

Ik moest het echt onmiddellijk proberen, ze omschreef het zo simpel dat het bijna ongeloofwaardig was. :)

Zo gezegd zo gedaan, ingrediƫnten bekeken, alles mengen en... Dan moest ik wachten... iets met geduld hebben enzo.
Ik geef toe het was niet makkelijk dat wachten, ik was zo nieuwsgierig,maar ik moest het deeg tot wel 18 uur laten rijzen.
Wat nog anders was dan anders is dat ik het brood moest bakken in een ovenbestendig pot. Ik droom nog van een echte 'le creuset' dus moest het in mijn simpel glazen potje. Het eerste half uur met dekseltje en de laatste 15 min zonder om het brood goudbruin te laten worden...
En...
GELUKT!!! Heerlijk brood.

Het is echt poepiesimpel! Alles samengooien, roeren, wachten, in de pot, deksel eraf en klaar. Brood met een krokante korst. Beetje Frans/Italiaans smaken.
En nog leuker: Het recept is zo eenvoudig dat je vanalles kan toevoegen. kruiden of kaas of spekblokjes, of zonnebloempitten of... eigenlijk een heleboel andere dingen.

Dit is mijn broodje
In de oven en na half uurtje deksel eraf.... Al mooi opgensprongen.

Broodje klaar en mooi goudbruin.

Klaar om op te eten! 
Ondertussen maakte ik al een tweede brood en voegde daar rozemarijn en dille aan toe. Geslaagd en lekker met wat camembert! 
Wil jij ook zo'n broodje maken dan vind je hieronder het recept:

Nodig:

  • 3 kopjes bloem
  • 1¾ koffielepel zout
  • ½ koffielepel droge gist
  • 1½ kopje water (kamertemperatuur)
  • ovenbestendige pot met deksel
Hoe:

Neem een grote kom en meng de bloem, het zout en de gist door elkaar. Als je nog een ander ingrediƫnt wil toevoegen zoals kruiden of kaas of andere dan doe je dit het beste nu. Voeg er dan het water bij en meng alles goed met een spatel door elkaar. Goed roeren zodat alles met elkaar gemengd is en je een plakkerig deegje krijgt. Laat nu rusten, ongeveer iets tussen de 12 en 18 uur.
Na het rusten verwarm je je oven op 230 graden. (De mijne stond op 200) Plaats ook je ovenbestendige pot mee in de oven terwijl hij voorverwamd.
Haal je pot uit de oven als hij de juiste temperatuur heeft en verwijer het deksel.
Doe genoeg bloem op je werkblad en je handen. Neem met je bebloemde handen het plakkerige deeg vast en probeer er een bolleke van te maken. Je hoeft het niet te kneden, geef het een soort van ronde vorm en dat is genoeg.
Doe de bal in de pot, deksel op de pot en plaats die in de oven.
Laat de pot een 30 min met deksel in de oven bakken. Na 30 min haal je het deksel eraf. De stoom die in de pot werd gevormd zorgt ervoor dat je brood lekker knapperig wordt. (Dit is ook direct het geheim van het recept!) en dan laat je je brood in de pot, zonder deksel nog 15 min verder bakken. Nu wordt je broodje mooi bruin.
Als de 15 min voorbij zijn, haal je het brood uit de oven en en laat je het afkoelen op rooster.

Lekker te combineren met warme camembert, lekker soepje, feestelijke maaltijd,... Wat jij gewoon zelf lekker vindt!
Succes!

12 opmerkingen:

  1. Oh die ga ik maken. Mercikes om te delen!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nog nooit een brood gemaakt, maar dit wil ik ook wel eens proberen! hoe moet het rusten/rijzen gebeuren? ook in pot met deksel op?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gewoon een kom of pot (ik gebruikte een Tupperware) en deed er een handdoek over.
    Succes :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nog een laatste vraagje :) gewoon zolang op kamertemperatuur laten rusten of toch in koelkast?

      Verwijderen
    2. Gewoon in je keukentje laten staan of berging ofzo :)
      Laat je even weten hoe het ging?

      Verwijderen
    3. Hoi, gewaagd en gewonnen! Was superlekker, dochterlief heeft er zelfs van gesmuld, desondanks dat ze niet van krokante korstjes houdt... wel enkel eerste dag lekker vers, volgende dag niet echt meer lekker luchtig, ideaal als bijgerechtje of zoals je zei, met smeltkaas of zo, hmmm

      Verwijderen
  4. superbedankt! hoop dit weekend inderdaad met mijn eerste heerlijk ovenvers broodje te kunnen pronken! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoe aanstekelig (dit staat er wel erg raar...eumm) aanstekelijk (ja natuurlijk!) is dit. Als fervent broodbakker dit receptje 'even' uitproberen. En Charline... doe jezelf een plezier en bak voortaan al je eigen brood in de gewone oven... das zooooveeeel lekkerder!!! x

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 'aanstekeling' Vind ik eigenlijk wel leuk woord! Het is het 'stekelig' denk ik die het naar een hoger niveau brengt ;)
      Het is ook echt lekkerder :)

      Verwijderen
  6. Hier dus ook gemaakt :-) wel geen handdoek overgedaan tijdens het rusten....nuja gene ramp.
    Deze ochtend broodje gebakken.... zeer lekker!!!
    Bengt vond mama's brood beter dan de bakker ;-)

    Heb je al eentje gemaakt met iets van kruiden in Charline?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Al een dille en rozemarijn samen bij de bloem gedaan voor ik het water moest toevoegen en was ook heel lekker! Nu staan er ook weer gebakken klaar, koken voor vrienden vanavond, met parmesan-kaas en Italiaanse kruiden en ik laat je weten of het lekker was... :)

      Verwijderen