dinsdag 5 februari 2013

Lekkere scampi

Even twee receptjes met scampi! 

Toch even zeggen dat ik soms eigen toets eraan geef en de maatstaven ongeveer zijn en naar smaak. Ik doe deze met de losse hand. Wil jij iets meer of minder of vervangen dan moet je dat gewoon lekker doen :)

Scampi rode/roze saus:

Nodig:

  • Scampi
  • Wortel 
  • Rode paprika
  • ui of sjalotje
  • knoflookteentje of knoflookpoeder of knoflookcreme
  • Witte wijn of Porto
  • Ketchup en/of tomatenpurree
  • Room
  • Sambal (eventueel) 
  • Kruiden
  • Wokpan


Neem je wokpan en zet hem op het vuur, laat goed heet worden. Doe beetje olijfolie in de pan om te voorkomen dat als de scampi erin gaan ze niet blijven kleven. 
Doe je gepelde scampi in je wokpan, kruid met peper en zout, bak ze tot ze lichtjes roze zijn en haal ze dan weer uit de wok en zet ze opzij. 

Neem je wortel, rode paprika, sjalotje of ui en zorg dat ze zeer fijn gesnipperd zijn. (Ik doe da in mijn tupperwaremachientje). Als je een teentje knoflook gebruikt kun je die hier ook aan toevoegen. Gebruik je poeder kun je die later in de saus toevoegen. Bak deze groenten nu in je wok in beetje olijfolie of boter tot ze ongeveer bijtgaar zijn. 
Blussen met witte wijn of beetje porto. doe dan een lepel ketchup bij en 2 kleine lepeltjes tomatenpurree en als laatste voeg je de room toe. Goed roeren en laten koken. 

Nu kun je ook als je wil de sambal toevoegen (1 lepeltje volstaat, zeer pikant). 
Kruiden kan met nog wat extra cayennepeper, paprikapoeder, peper en zout, pomodori of italiaanse kruiden EN wat ik doe, is soms nog een grote lepel of half potje kruidenkaas aan de saus toevoegen of 'culinair' van boursin of van philadelphia lightkaas ofzo... 
Ook lekker is blokjes feta, als je die lust, maar dan echt pas net voor het serveren eronder roeren.  Je ziet en probeer maar wat je lekker vindt.

Als je alles erin hebt gedaan wat je in je sausje wil dan kun je de scampi toevoegen en nog even omroeren. 
Op het laatst snij ik kleine verse tomaatjes en die doe ik koud erbij voor ik opdien met pasta (of een kroketje) 
Bij problemen: stuur gerust een berichtje! :)

Scampi Curry:

Nodig:

  • Scampi
  • 2 sjalotjes of 1 ui 
  • Currypoeder
  • kruiden 
Eventueel 
  • eigeel
  • appel

Neem een gewone diepe pan. Bak je scampi tot ze lichtroze zien en haal ze er weer uit en leg ze opzij. Ik gebruik hier boter in dit recept ipv olie zoals in die hierboven.  Snipper je ui fijn en bak deze in boter tot ze goed gefruit/glazig is. Voeg dan op je ui de gewenste hoeveelheid curry toe. Roer goed de curry onder je ui. Als je ziet dat de currypoeder goed aan de 'uitjes' kleeft voeg je de room toe. Laat beetje inkoken, proeven en kruiden. 

Als je dat wens kun je, voor de smaak en structuur van je saus, een beetje room nemen en daar klop je een eigeel in los. Daarna voeg je deze toe aan de saus.
Ook lekker is als je hierbij fijne appelblokjes toevoegt, ook pas op het einde om het krokant van de appel te bewaren. Ook lekker zonder appel hoor!
Ook lekker is cocosmelk toevoegen ipv room of half half.
Pasta koken en hmmmmmmmmmmmmmmmmm.
Ook als lepelhapje een succes.
Bij problemen; stuur gerust een berichtje! :)


Ik kan constant 'ook lekker' typen en 'ook lekker' en 'ook lekker' of 'voeg dit toe' of 'voeg dat toe... Onthoud: Pas aan en varieer naar eigen smaak! 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen