vrijdag 31 januari 2014

Toi toi's :)

Toi Toi!
Neen, niet van het Franse 'toi' en ook niet van die dixie-toiletten, ik bedoel de 'toi toi' waar je de 'i' uitspreekt als een 'j'. :) 
Wat 'toi toi' betekent? 
(= Break a leg, merde) Succeswens. Omdat ‘succes’ zeggen ongeluk brengt, zeggen de spelers tegen elkaar Toi Toi Toi in de theaterwereld. 

Dus... Als we een premiere hebben of we willen collega's en vrienden een goeie voorstelling wensen, zeggen we 'toi toi' :)

Het theater zit vol gebruiken en tradities. 
Een paar voorbeeldjes. Het woordje 'succes' brengt ongeluk. Schoenen op tafel is heibel op het toneel. Je mag niet fluiten op de scène. Sommige acteurs hebben kleine rituelen of gewoontes voor ze opmoeten,...

Één van de tradities is "toi'tjes" geven aan elkaar op de première, dat zijn kleine geschenkjes om elkaar geluk te wensen en ook beetje merci te zeggen voor de hopelijk fijne repetitieperiode. 

Ik wilde heel graag iets flocken. Ik bedacht dat een schriftje met stof bekleden en dan de titel  'Pauline en Paulette' flocken wel iets leuks kon zijn... Maar, 25 toitjes? 25 keer die kleine letters flocken? 
Toen bedacht ik dat ik wat hulp kon gebruiken! 
Ik mailde mevr. Khadetjes, want ik wist dat zij een speciaal machine had, (ondertussen was ik zo overtuigd dat ik er ook één heb aangeschaft) met de vraag of ze me wilde helpen. Mevr. Khadetjes mailde enthousiast terug en direct met een ontwerp, want ze had even zitten 'prutsen'. Mijn geluk kon niet op... We mailden, maakten afspraken, bespraken kleuren, tips voor schriftjes,... Na de tips, liet ik de stof varen en gingen we voor vinyl. Ikzelf had er nog nooit mee gewerkt maar mevr. Khadetjes was er vol lof over. 
Ik kreeg zelfs een test-exemplaar met instructies en al. 

                                                   

De testversie vond ik super dus de rest van de stickers werden ook gedrukt. En dan op de schriftjes geplakt. 

                                                  

De schriftjes van de HEMA werden leuk gepimpt met sticker!
                                       

Voor mezelf kocht ik een groter schriftje.

                                                  

Schriftjes en andere toi'tjes werden op de avond van première uitgedeeld, jammergenoeg ging deze niet door omdat een collega-actrice ernstig ziek was. Maar.... Dinsdag gingen we alsnog in première en het was superspannend maar supertof...
Eind goed al goed!! En nu... op tournee door Vlaanderen!

En nog een ferme merci aan Mevr. Khadetjes! :)

8 opmerkingen: